Logo Santiago aan het Wad

Speerpunten van Santiago aan het Wad

Alle speerpunten van het projectplan van de Stichting Santiago aan het Wad zijn volgens plan uitgevoerd. Zelfs meer dan dat. Met als doel om in 2018 pelgrimeren in Fryslân onder de aandacht van een breed publiek te brengen en iets toe te voegen wat door vele vrijwilligers de afgelopen 25 jaar is ontwikkeld. Meer info: projectplan SahW.pdf
Infomatie over alle in 2018 uitgevoerde projecten en de vervolgactiviteiten: Legacy Santiago aan het Wad 1.5.pdf

‘Camino der Lage Landen’

''Camino der Lage Landen'' werd georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Een landelijke pelgrimsestafette voor fietsers en wandelaars vanaf de Belgische grens tot aan de Friese Waddenkust. Er waren drie wandelroutes met 125 etappes en vier fietsroutes met 25 etappes. In totaal hebben 3000 wandelaars en 150 fietsers meegedaan. De feestelijke aankomst was op 25 juli in Sint-Jacobiparochie/Zwarte Haan, waar ook een oecumenische pelgrimsdienst werd gehouden.
Project ‘’Pelgrimeren voor de Jeugd’’: van 11 basisscholen liepen ruim 200 leerlingen uit groep 8 een ‘Pelgrimstocht’ van 7,5 km. Met als start- en eindpunt de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie. 20 ervaren ‘’Santiagogangers’’ begeleiden groepjes van drie leerlingen. Dit project heeft daarna elk jaar een vervolg gekregen.

* Refugio’s bij particulieren
* Refugio's in Friese kerken
* Camping voor pelgrims
* Pelgrims en horeca


Stimulering en promotie van laagdrempelige faciliteiten langs pelgrims-routes in Fryslân; het gaat dan om overnachtingen in zogenaamde refugio's in kerken en bij particulieren. Enkele horecaondernemers of dorpsbewoners bieden (pelgrims)maaltijden aan.
De Stichting Alde Fryske Tserken heeft in meerdere kerken in 2018 ervaring opgedaan met ''slapen in de kerk''. Er deden dertien kerken mee.
Het project is na 2018 voortgezet en inmiddels doen in 2024 19 kerken mee.

Publicatie en digitalisering van route-informatie

Vrijwilligers hebben in 2018 voor de ''Camino der Lage Landen'' een nieuwe wandelroute door Noord Fryslân ontwikkeld; het Klooster Claercamppad. Het liep van Zoutkamp langs de Bonifatiuskapel in Dokkum, de unieke kerkjes van de Alde Fryske Tsjerken via Zwarte Haan naar Sint-Jacobiparochie.
In 2022 heeft routeontwikkelaar Fokko Bosker een geheel vernieuwde routegids uitgegeven.

* Vernieuwing pelgrimsinformatiecentrum
* Film over pelgrimeren en de Friese landschappen
* Zomerexpositie "Pelgrimeren in het Licht van de Melkweg''


De verbetering van de entree met een glazen portaal was in 2018 klaar en maakt openstaande monumentale kerkdeuren mogelijk. Daarmee wordt de aantrekkingskracht verhoogd van de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie als bezoekerscentrum voor Santiago-pelgrimage in Noord-Nederland.
In de zomermaanden van 2018 is er in de Groate Kerk een tentoonstelling ''Pelgrimeren in het Licht van de Melkweg" te zien geweest. De tentoonstelling werd georganiseerd door de Stichting Jabikspaad Fryslân, Kultureel Sintrum De Groate Kerk en vrijwilligers, leden van de regio Fryslân van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob