Logo Santiago aan het Wad

Speerpunten van Santiago aan het Wad

Het projectplan van Santiago aan het Wad werkt aan de uitvoering van meerdere speerpunten. Doel is om in 2018 pelgrimeren in Fryslan onder de aandacht van een breder publiek te brengen en iets toe te voegen wat door vele vrijwilligers de afgelopen 20 jaar is ontwikkeld. Meer info: projectplan SahW.pdf
Meer infomatie over alle in 2018 uitgevoerde projecten en de vervolgactiviteiten: Legacy Santiago aan het Wad 1.5.pdf

‘Camino der Lage Landen’

''Camino der Lage Landen'' werd georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Een landelijke pelgrimsestafette voor fietsers en wandelaars vanaf de Belgische grens tot aan de Friese Waddenkust. Er waren drie wandelroutes en vier fietsroutes. Wandelaars zijn 3 februari van start gegaan; fietsers 18 juli. De feestelijke aankomst was op 25 juli in Sint-Jacobiparochie/Zwarte Haan.
Uitgebreide informatie over de verslagen van de 'Camino der Lage Landen is te vinden op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob


  • Refugio’s bij particulieren
  • Refugio's in Friese kerken: ''Tsjemping''
  • Camping voor pelgrims
  • Pelgrims en horeca

Stimulering en promotie van laagdrempelige faciliteiten langs pelgrims-routes in Fryslân; het gaat dan om overnachtingen in zogenaamde refugio's in kerken en bij particulieren. Enkele horecaondernemers bieden pelgrimsmaaltijden aan.
De Stichting Alde Fryske Tserken gaat in meerdere kerken in 2018 ervaring opdoen met ''slapen in de kerk''. Er doen dertien kerken mee.
Het is de bedoeling dat het project in 2019 wordt voortgezet.

Publicatie en digitalisering van route-informatie

Vrijwilligers hebben voor de ''Camino der Lage Landen'' een nieuwe wandelroute door Noord Fryslan ontwikkeld, het Claercamppad. Van Zoutkamp langs de Bonifatiuskapel in Dokkum, de unieke kerkjes van de Alde Fryske Tsjerken via Zwarte Haan naar Sint-Jacobiparochie. In de buurt van het museum Claercamp is een route-informatiebord gepaatst. Verder zijn er vier fietsroutes ontwikkeld vanuit het zuiden van Nederland naar Sint-Jacobiparochie. Zowel de fietsroutes als het Claercamppad zijn na 2018 beschikbaar.

  • Vernieuwing pelgrimsinformatiecentrum
  • Film over pelgrimeren en de Friese landschappen
  • Zomerexpositie "Pelgrimeren in het Licht van de Melkweg''

De verbetering van de entree met een glazen portaal is klaar en maakt openstaande monumentale kerkdeuren mogelijk. Daarmee wordt de aantrekkingskracht verhoogd van de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie als bezoekerscentrum voor Santiago-pelgrimage in Noord-Nederland.
Ook zal de pelgrimsfilm in kerk te zien zijn.
In de zomermaanden van 2018 is er in de Groate Kerk een tentoonstelling ''Pelgrimeren in het Licht van de Melkweg" te zien geweest. De tentoonstelling werd georganiseerd door de Stichting Jabikspaad Frylan, Kultureel Sintrum De Groate Kerk en vrijwilligers, leden van de regio Frylan van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob