Logo Santiago aan het Wad

Overnachten in 14 Friese kerken in 2020. Nieuw: Wânswert 14e refugio

Gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Fryslan heeft in 2018 de eerste paal met het refugio-icoon bij de kerk in Swichum in de grond geslagen. Met deze handeling is het project ''Refugio in Friese kerken'' officieel van start gegaan. 14 kerken doen mee.
Tien kerken van de Stichting Alde Fryske Tsjerken (SAFT) bieden onderdak aan wandelaars en fietsers, die als pelgrim onderweg zijn. SAFT heeft er zelfs een Friese naam voor: ''tsjemping'', een samentrekking van tsjerke (kerk) en camping.
De kerken van SAFT zijn in Zurich, Peins, Blessum, Boksum, Jorwert, Britsum, Swichum, Foudgum, Sibrandahus en Terband. De kerk van Wânswert heeft in maart 2020 besloten mee te doen. De contactgegevens van
Wânswert worden binnenkort bekend gemaakt. Het kerkje in Hiaure, is een aparte stichting is en doet ook mee. Bijzonder is dat de kerkenraden van de PKN Nicolaaskerk in Nijland en de PKN Piterkerk in Lippenhuizen besloten hebben mee te doen. Bijzonder; want het zijn ''levende'' gemeenten.
Pelgrims in het bezit van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, een routeboekje of stempelkaart van het Jabikspaad, Sint-odulphuspad, Claercamppad of Bonifatius Kloosterpad kunnen er gebruik van maken. Donateurs van SAFT ook.
De kerken hebben maximaal vier veldbedden en gasten moeten zelf een slaapzak meenemen.
Een van de ''huisregels'' is dat je 24 uur tevoren telefonisch de beschikbaarheid nagaat. Gasten zijn welkom tussen 17.00 en 10.000 uur. De kosten voor een overnachting bedragen 20,- Euro met ontbijt, 15,- Euro zonder ontbijt. Soms kun je met dorpsbewoners mee-eten. Van april tot en met september kun je terecht in de refugio's.
DE MEESTE REFUGIO'S HEBBEN IN 2020 PELGRIMS ONTVANGEN. STEEDS MEER MENSEN MAKEN ER GEBRUIK VAN. ZE VOLDOEN AAN DE RICHTLIJNEN VOOR ''CONTACTVRIJ VERBLIJF'' i.v.m. DE CORONARICHTLIJNEN
Bijna alle kerkjes met een refugio liggen aan of in de buurt van het Jabikspaad, Sint-Odulphuspad, Claercamppad of Bonifatius Kloosterpad. Ook aan LAW-paden (o.a. Friese Elfstedenpad) liggen meerdere kerkjes. Een refugio in de kerk kan ook als uitvalsbasis dienen om de bijzondere omgeving van kerkjes, de terpen en kerkpaden in Fryslan te verkennen.
Informatie over de huisregels:
refugio 2020 huisregels.pdf
Kerken, die meer informatie willen over het refugioproject of zich willen aanmelden, kunnen contact opnemen met Hans de Jong
Naar alle nieuwsberichten