Logo Santiago aan het Wad

Radioprogramma ''5 Dagen ...'' in Peins

De radiobus van ''5 Dagen in ....'' van NPO Radio 1 zond live vanuit Peins in de week van 22 augustus elke avond haar programma live uit over bezinningstoerisme in Fryslân. De bus stond bij de refugio in de kerk van Peins, waar pelgrims kunnen overnachten. Verslaggever Rens Turk nam zelf de proef op de som en ging als pelgrim met zijn slaapzak op pad. In de bus spraken verslaggevers en hun gasten over het nut en de noodzaak van bezinnen in tijden van crisis.
Radio ! kondigde het programma als volgt aan: ''Het aantal bezinningstoeristen in Friesland neemt toe. In het noorden van de provincie start de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, waarnaar de belangstelling al jaren stijgt. Nu weten ook steeds meer mensen hun weg naar de pelgrimsroutes binnen de provincie te vinden. Het vlakke Friese landschap is in trek bij wandelaars en fietsers die rust, eenvoud en bezinning willen. Tegelijkertijd wordt het dagelijkse nieuws gedomineerd door crisissen: de energierekening is hoog, de boodschappen zijn duur, de natuur is uitgedroogd en de mentale gezondheid gaat achteruit. Hoe verhoudt de hang naar bezinning zich tot de maatschappelijke onrust?''
De uitzendingen met ondermeer: route-ontwikkelaar Fokko Bosker, dominee Hinne Wagenaar van Jorwert. De 22 jarige fietspelgrim - student Kjelda Glimmerveen overnachtte in 5 refugio's. De uitzendingen zijn nog te beluisteren op NPO radio !, uitzending gemist.
Naar alle nieuwsberichten